تورم 2.2 درصدی نرخ بهره 1.5 درصد این سناریویی است که برای استرالیاییهایی که با بحران هزینه زندگی دست و پنجه نرم میکنند خیلی خوب به نظر میرسد، اما این یک واقعیت در بخش دیگری از جهان است.
در حالی که بدون شک یک موضوع جهانی است، برخی از کشورها به اندازه سایرین احساس فشار نمی کنند. سوئیس به دلیل ثبات شاخص قیمت مصرف کننده (CPI) خود مشهور است - در حالی که ژاپن نیز زیر چهار درصد است.
تورم در سوئیس زمانی که CPI در سوئیس در آگوست گذشته به 3.5 درصد رسید، این بالاترین رقم در این کشور در 30 سال گذشته بود.
استرالیا در مقایسه با سه ماهه مارس 7 درصد بود. علامت فعلی سوئیس 2.2 درصد است بسیار کمتر از استرالیا و همچنین بقیه اروپا و این کشور اغلب به دلیل تعدادی از عوامل از تورم فزاینده در امان است.
فرانک قوی سوئیس به کشور این امکان را می دهد که کالاها را با قیمت های نسبتاً پایین خریداری کند و آن را از تورم واردات محافظت کند، در حالی که سطوح بالای ثروت خانوارها و کنترل های دولتی بر برخی بخش ها نیز نقش دارند. بزرگترین مورد در درآمد خانوار، هزینه های مراقبت های بهداشتی است... این 17 درصد از CPI را تشکیل می دهد. بنابراین افزایش قیمتهای ضروری چندان تأثیری بر خانوارها ندارد. از سوی دیگر، هزینههای مراقبتهای بهداشتی بر آن تأثیر میگذارد، اما دولت شرکتهای مراقبتهای بهداشتی، شرکتهای بیمه را برای کاهش حق بیمهها تحت فشار قرار داد. این به سوئیس کمک کرد تورم را پایین نگه دارد. کمک بیشتر تامین انرژی کشور است. در حالی که سایرین به ویژه در برابر افزایش قیمت برق به دلیل حمله روسیه به اوکراین آسیب پذیر بوده اند، سوئیس چنین مشکلی نداشته است.
کارابای گفت: این کشور دارای ظرفیت برق آبی است و می تواند 60 درصد نیاز تولید انرژی خود را تولید کند. آنها به اندازه برخی کشورهای اروپایی در مورد افزایش قیمت نفت، گاز و زغال سنگ تحت تأثیر قرار نگرفته اند. علاوه بر این، سوئیس قیمت برق را تنظیم می کند و به طور کلی اگر به سوئیس نگاه کنید و آن را با اروپا مقایسه کنید، بالاترین نسبت کالاها و خدمات تحت نظارت را دارد. بنابراین از این نظر، بازار بسیار باثباتتر است... هر زمان که قیمتها تغییر میکنند، نوسانپذیر نیست.
ژاپن به طور کامل مورد دیگری است.
تورم در حال حاضر 3.5 درصد است و حتی با وجود منفی بودن نرخ نقدی در 0.1 درصد، هزینه ها همچنان پایین است و کشور را در تله نقدینگی قرار می دهد.
کارابای گفت: مردم اصلاً خرج نمی کنند. آنها هیچ کاری نمی کنند. آنها سرمایه گذاری نمی کنند. آنها فقط احتکار می کنند.
مصرف خانوار ضعیفی وجود دارد و این موضوع از نظر تاریخی برای ژاپن وجود داشته است. این کاملاً متفاوت از مثلاً اقتصاد استرالیا یا اقتصاد ایالات متحده است که اساساً اقتصادهای مصرفی هستند.
به رشد آهسته دستمزد در نیروی کاری که بیش از یک سوم کارکنان آن کارگران پاره وقت یا قراردادی هستند، اضافه کنید، و انگیزه برای خرج کردن فقط کاهش می یابد. با این حال، مانند سوئیس با کنترل هزینه های پزشکی، محدودیت های قیمت دوران کووید در ژاپن نقش مهمی ایفا می کند.
کارابی گفت: در ژاپن، عناصر مهم قیمت گاز، برق و گندم بود. مقررات اجازه می دهد قیمت گاز و برق تنها به تدریج افزایش یابد، در حالی که هزینه های گندم نیز کنترل می شود.
ژاپن واردکننده گندم است و دولت گندم را وارد می کند اما قیمت فروش مجدد در این کشور به مدت شش ماه ثابت است.
بنابراین استرالیا چه درس هایی از تورم می تواند بیاموزد؟
کارابی با اشاره به اینکه هیچ دلیل اصلی تورم در کشورهای مختلف وجود ندارد، گفت: استرالیا می تواند از رویکرد ژاپن و سوئیس برای تنظیم قیمت ها در بخش های آسیب پذیر اقتصاد در مورد ما، بازار مسکن الگوبرداری کند.
کارابی گفت که هرگونه اقدامی از این دست باید بهعنوان یک اقدام کوتاهمدت و نه دائمی مشخص شود، اما میتواند در حوزههای مختلف بازار مسکن نیز اعمال شود.
او امکان توقف بازپرداخت وام مسکن، یا اخذ مالیات از افراد پردرآمد و توزیع مجدد برخی از این وامها به خانوادههای فقیرتر را پیشنهاد کرد اما اذعان داشت که در حالی که یک مورد اقتصادی وجود دارد، هر گونه سیاستی از نظر سیاسی فروش سختی خواهد بود.
مشخص کردن یک سیاست آسان است، اما اجرای یک سیاست دشوار است... آنها نمی توانند به سرعت کاری در این زمینه انجام دهند زیرا می توانند اثرات منفی سیاسی در آینده داشته باشند.
منبع:
9News