Sunday 05 May 2024
اخبار اقتصادی اخبار اقتصادی

مجله اقتصادی کانون

چرا چین علیرغم بهترین تلاش های دیپلماتیک به بازی انزوا با استرالیا ادامه خواهد داد؟

چرا چین علیرغم بهترین تلاش های دیپلماتیک به بازی انزوا با استرالیا ادامه خواهد داد؟

علیرغم همه وعده‌های شادی‌های فصل قبل از جشن، یخ‌زدایی بن‌بست کانبرا پکن هرگز به تابستان عشق تبدیل نشد و در حالی که رهبران چین مدام در گوش وزرای ارشد دولت استرالیا چیزی زمزمه نمی کنند، تا کنون همه چیز بی نتیجه مانده است.

 همین روز پیش، شی جین پینگ، حاکم کنونی چین، یادداشتی تبریک روز استرالیا را به فرماندار ژنرال دیوید هرلی،  فرستاد و به او اطمینان داد که روابط در جهت درست پیش می رود.

با این حال، رسیدن به نتیجه دیگری غیر از بن بست ماندن روابط دشوار است. درست است، اوضاع بیشتر از این بدتر نشده است. اما مطمئناً پیشرفت نکرده اند.

از منظر فرهنگی، دیپلماتیک و نظامی، استرالیا و چین مثل همیشه عمیقاً اختلاف نظر دارند و نسبت به یکدیگر مشکوک هستند.

این در ماه های اخیر با تنش ها بر سر تایوان و اقیانوس آرام انجام شده است. در همین حال، جنگ تجاری طولانی مدت که توسط پکن تحریک شده است، با وجود این همه آغوش گرم، نشانه ای از فروکش نشان نمی دهد. تنها چیزهایی که چین این روزها از استرالیا می‌خرد، چیزهایی است که کاملاً به آن نیاز دارد و نمی‌تواند به راحتی آن را از جاهای دیگر تهیه کند.

این تنها دلیلی است که سنگ آهن و گاز طبیعی استرالیا هرگز از بین نرفت. وقتی صحبت از تقریباً همه چیز از غلات، چوب، غذاهای دریایی، شراب و حتی صنایع خدماتی می شود، استرالیا همچنان در لیست سیاه تجارت باقی می ماند.

چین دوست جدیدی در روسیه پیدا کرده است اگرچه زمانی رقیب سرسخت روسیه بود، اما انزوای روسیه از غرب پس از تهاجم نظامی فاجعه‌بار این کشور به اوکراین، باعث ایجاد روابط و تغییر مسیر صادرات منابع طبیعی خود به شرق شده است.

این فقط کالاهای سخت نیستوقتی صحبت از صادرات صنعت خدمات استرالیا به میان می‌آید، گردشگران چینی بیشترین سهم را داشتند در حالی که همه‌گیری باعث مرگ تجارت شد، سیل گردشگران با وجود بازگشایی اقتصاد چین، ظاهراً به عنوان اقدامی تلافی‌جویانه برای اصرار استرالیا بر آزمایش‌های کووید، هنوز برنگشته است.

اما گزارش های هفته گذشته مبنی بر اینکه یک فولادساز چینی بائوو با شرکای سرمایه گذاری مشترک معدن به رهبری ریوتینتو به توافق رسیده است، نشان می دهد که پکن در یافتن منابع جدید آهن برای تولید صنعتی خود جدی شده است.

احساس فوری فوریت جدید در مورد این پروژه با فرمان پکن مبنی بر آغاز تحویل از گینه تا سال 2025 همراه است. با توجه به اوضاع سیاسی آشفته تاریخی در گینه، این ضرب الاجل ممکن است کمی جاه طلبانه باشد.

اما این امر بر جدیت حاکمان چین در کاهش اتکا به استرالیا و پیگیری فعالانه اقدامات برای اطمینان از تحقق آن تاکید می کند و همانطور که نمودار های صادرات استرالیا نشان می دهد، روند در حال حاضر در جریان است.

سایر کشورهای آسیایی مانند کره جنوبی، تایوان و هند در سال گذشته از چین به عنوان بزرگترین مقصد صادراتی ما پیشی گرفتند، در حالی که صادرات به ژاپن نیز به شدت رشد کرد. در هر صورت، نمودار ناکارآمدی ممنوعیت های تجاری چین را نشان می دهد.

در حالی که آنها برای مدتی آسیب دیدند، استرالیا بازارهای دیگری پیدا کرد. در نهایت، این یک نکته مثبت است، زیرا وابستگی تنها به یک بازار هرگز سالم نبود.

در حال حاضر، استرالیا حدود 60 درصد سنگ آهن جهان و درصد مشابهی از واردات چین را تامین می کند. این به وضوح مجموعه ای از آمارهای ناراحت کننده برای پکن و یک ترمز دستی بالقوه برای جاه طلبی های نظامی آن است.

افزایش اتکای تجاری بین چین و روسیه احتمالاً ادامه خواهد داشت و اقتصاد جهانی را به دو بلوک تقسیم می کند، اتکای اقتصادی عظیمی بین شرق و غرب وجود دارد. تصمیمات اتخاذ شده در دومین اقتصاد بزرگ جهان تاثیری جهانی دارد.

در آستانه کریسمس، تقریباً اتفاق نظر وجود داشت که اروپا به سمت یک رکود بد و طولانی پیش می رود اما کاهش اخیر قیمت انرژی و بازگشایی چین باعث شده است که اقتصاددانان درخواست های قبلی خود را برای یک فاجعه دوباره تنظیم کنند.

اکنون بسیاری بر این باورند که اروپا می تواند به طور کلی از رکود اقتصادی جلوگیری کند. با توجه به مسیر دشوار خروج از کووید که اکثر کشورهای توسعه یافته تجربه کرده اند، این امکان وجود دارد که آنها بیش از حد به سمت خوش بینی حرکت کرده باشند، به غیر از چالش های داخلی اقتصادی و اجتماعی پیش روی آقای شی.

اما در حالی که شی ممکن است تحت فشارهای جهانی گسترده‌تر باشد، این توانایی او را برای اعمال فشار بر تک تک کشورها، به‌ویژه کشورهای کوچک‌تری مانند استرالیا، که از کشیدن خط خودداری می‌کنند، کاهش نمی‌دهد.

 

منبع:

Abc

1/30 /2023

نام
ایمیل
نظر
Loading